Què és un GIF?

Segons la Viquipèdia,  “un GIF (acrònim de Graphics Interchange FormatFormat d’intercanvi de gràfics), és un format per a la compressió d’arxius d’imatge més populars a Internet“.

Qui va crear el primer GIF?

El seu orígen passa per la mítica empresa CompuServe, pionera als Estats Units en oferir serveis d’Internet i actualment companyia de telecomunicacions d’AOL.

Com funciona?

La clau del GIF és la compressió de la imatge. Per a reduir la mida de les imatges s’utilitza una variant de l’algorisme “Lempel Ziv Welch”.  És força rudimentari, de manera que funciona millor amb imatges de colors homogenis i poques variacions cromàtiques.

A partir de l’any 1989 el GIF permetia emmagatzemar més d’una imatge, i d’aquí sorgeix la variació clau que ens porta a l’essència del GIF actual: les micro-animacions.

Per sort avui en dia el format GIF ja és lliure perquè la patent ha cedit i això ha fet proliferar una gran quantitat de GIFs animats de tot tipus, quedant com a reis  absoluts els GIFs d’humor.

GIFs populars

Els top GIFs a la xarxa normalment són els d’humor, moltes vegades venen de fotogrames de pel·lícules o sèries conegudes o mítiques que acaben fent-se molt populars, com aquest de la sèrie Friends amb Jennifer Aniston o el de Gwyneth Patrow i Jason Schwartzman a The Royal Tenembaums.

friends jennifer aniston www.lapanoramica.cat social media community manager la panoramica comunicacio publicitat

tenembaums www.lapanoramica.cat social media community manager la panoramica comunicacio publicitat

D’altres vegades els GIFs d’humor tracten tot tipus de temàtiques…

www.lapanoramica.cat social media community manager la panoramica comunicacio publicitat

El futur del GIF creatiu

El GIF ha permés la creació de tot tipus d’imatges bizarres en moviment, però a més ha disparat la creativitat i han aparegut projectes curiosos com el de Full Movie GIFs, un lloc web on podem trobar moltes de les pel·lícules més populars com Apocalypse Now o Star Wars reeditades mitjançant GIFs.

L’artista visual i fotògraf Erdal Inci s’ha especialitzat en la creació de GIFs hipnòtics impresisonants de loops de vídeo que ens fan pensar que la tendència del GIF cada vegada és més propera al videoart. Les possibilitats són infinites en un format fàcil de compartir i sense necessitat d’un reproductor de vídeo.

http://erdalinci.tumblr.com/

Com fer un GIF?

Hi ha moltes apps que us permetran fer GIFs mitjançant el vostre smartphone. Loopcam, JitterGram, i Cinemagram són bones apostes.

També teniu una opció online com GIFSoup o un programa com Any GiF Animator per a PC.