És difícil establir una definició general pel social media si gairebé tots els webs d’avui en dia diuen ser social media o tenir plantejaments interactius, però què és social mediaFacebook és social media, però també Wikipedia ho és, i per tant, buscant les similituds de dues xarxes tan diferents podem tenir un problema. El millor que podem fer a partir d’aquí és buscar el significat de la paraula en sí, i ho farem deconstruint-la.

SOCIAL – Que involucra una comunitat

MEDIA – Instrument de comunicació

Així que social media serà un canal o instrument de comunicació en el que participen vàries persones. Hi entraria el fet de compartir continguts, interactuar amb comentaris o preguntes, intercanviar informació o crear-la. Aquests continguts es posen a l’abast en xarxes socials virtuals a Internet.

Claus del Social Media per a un community manager

  • L’autenticitat en el discurs i la transparència són bàsics
  • El Social Media no nomès ha de ser un instrument de màrketing: és un canal de relacions
  • Cal ser competitiu i aportar coses útils i rellevants que puguin portar a la participació
  • Norma número 1: No tenir por a la novetat
  • Escolta primer, i parla després: pots respondre les crítiques constructivament

social media community manager la panoramica barcelona lapanoramica.cat

Tipus de xarxes socials o social media

Blog, un diari online que tracta sobre un tema en particular, normalment. Les entrades apareixen en ordre cronològic invers (el post més nou a dalt). Contenen comentaris i links a altres llocs web. Twitter és una forma de microblogging que limita el contingut en 140 caràcters.

Podcast, una retransmissió d’audio que es posa a l’abast de tothom en forma d’arxiu que tothom podrà descarregar. De vegades pot ser vídeo.

Xarxa Social de Networking, una comunitat digital per a interactuar i compartir continguts on cadascú es crea un perfil personal. La més popular, Facebook.

Jocs Socials, jocs online per a jugar amb altres persones i que poden ser compartits. Moltes vegades es juguen directament a la xarxa social de networking. Cadascú te un perfil concret i demanen a la interacció.

Món virtual, un joc online que inclou escenes de “real life” o vida real mitjançant elements de fantasia. Els hablitants d’aquest món virtual interactuen entre sí. L’exemple, Second Life. 

Xarxa Social de Vídeo o Fotos, són webs en les quals els usuaris pengen vídeos creats per ells. Youtube és l’exemple de vídeo, Flickr podria ser el de fotografia.

Wiki: Una web dissenyada per compartir informació i editar el contingut mitjançant col·laboracions. Wikipedia és una enciclopèdia online escrita per moltissima gent.